Magisch Borneo

BristlehadBristlehead (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/8000)

8 februari

Om 10:00 kwamen Arjan en ik aan op Kota Kina Balu Airport op Borneo waar Jelmer Poelstra en Sander Bot ons stonden op te wachten met een huurauto. Na snel wat inkopen gedaan te hebben reden we snel door richting het Raflecia centre waar een bloeiende boom in de tuin stond. Gelukkig was er helemaal niemand aanwezig in de tuin, want vanwege de nieuwjaarsvakantie hadden we gerekend op menigte van lokale toeristen. Jelmer heeft tijdens de voorbereiding op de komende 2 weken als een gek alle geluiden uit zijn hoofd geleerd, wat een enorm voordeel opleverde! Al snel hadden we Streaky-headed Spiderhunter, Bornean Bulbul, 3 soorten Flowerpeckers en 3 endemische Barbets. Ons target hier was de Whitehead’s Spiderhunter die nog wel eens op de bloemen van de boom afkomt. Helaas ging de tuin vanwege het Chinese nieuwjaar eerder dicht, maar gelukkig hadden we de volgende dag nog een reeële kans op de vogel op. Tot aan de schemer hebben we gevogeld in een gesloten botanical garden.

Little Pied FlycatcherLittle Pied Flycatcher (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 800, 1/640)

Black-and-red BroadbillBlack-and-red Broadbill (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1000, 1/60)

9 februari

Vandaag stond er een hele dag Mnt Kinabalu op het programma. Op deze berg zitten een aantal endemen waaronder het Whitehead’s trio. In de ochtendschemer liepen we een trailtje op zoek naar de endemische Verdett’s Thrush, die helaas niet thuis gaf. Terug bij de auto stond Andy Walker op ons te wachten, een Amerikaan die hier al 8 jaar onderzoek doet naar vogels. Al vrij snel hoorden we een Whitehead’s Broadbill roepen en even later keken we naar een mannetje met nestmateriaal. Na een paar trails was het tijd voor een korte lunch om vervolgens de berg op te rijden. Andy wist een bloeiende boom waar we de tweede van het trio konden zien, een Whitehead’s Spiderhunter. De boom bleek helaas niet in bloei te staan, maar gelukkig zat er toch een Spiderhunter. Iets verder zat een Bornean Swiftlet op het nest en liet Andy ons wat goede plekken zien voor de volgende ochtend. Hierna moest hij ons kort verlaten, terwijl wij een trailtje liepen. De vogels begonnen weer wat actiever te worden en om elke hoek stonden we weer naar een gave soort te kijken of van het uitzicht te genieten. Net toen we naar een feedingflock met Bare-headed Laughingthush stonden te kijken riep Andy ons in via de walky talky dat hij een stukje verderop een Fruithunter had. Nadat we die hadden mee gepikt was het tijd om rustig richting de auto te lopen voordat het donker werd. Sander en ik besloten via een trail te lopen en Arjan en Jelmer via de weg, zodat we de kans vergrootte op de laatste van het trio. Na 50 meter zag Sander het mannetje Whitehead’s Trogon zitten en niet veel later volgde het vrouwtje en riepen we de anderen. Wat een afsluiter en het magische trio op één dag!

Whitehead's SpiderhunterWhitehead’s Spiderhunter (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1250, 1/2500)

Whitehead's BroadbillWhitehead’s Broadbill (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 8000, 1/160)

Whitehead's TrogonWhitehead’s Trogon (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 8000, 1/250)

10 februari

De dag begon met een hoop gescheld van Jelmer’s en mijn kant. In de vroege ochtend probeerden we de Everett’s Thrush weer. Wij postten beneden terwijl Arjan en Sander wat verderop zochten. Na 10 minuten hoorden we het woord thrush door de walky talky en snelden naar boven, waar we de vogel flushte en hem nog net naar beneden zagen schieten. Snel weer naar de auto om de berg op te racen voor de laatste 2 targets in het gebied. Helaas zagen we er maar 1 en een half uurtje later waren we alweer onderweg naar de Porring hot springs waar we de laaste uurtjes van de ochtend doorbrachten. Hier zagen we vooral een aantal nieuwe babblers en Waterfall Swiftlets. In de middag bezochten we Sepilok waar we als target de Bristlehead hadden. Onderweg hier naar toe reden we door de eerste echte grote palmolieplantages die er voor zorgen dat grote stukken oerwoud worden gekapt en verdwijnen. Bij de ingang zagen we al een paartje Copper-throated Sunbirds langs de weg. In het park stationeerden we ons in en rondom de ‘Bristleheadtower’ die langs één van de cannopywalkways stond om de kans te vergroten. Onze hoop werd door een lokale gids al snel in het water gegooid toen hij vertelde dat ze sinds november niet meer in het gebied waren waargenomen. Dan maar een beetje op en neer lopen in de hoop op wat leuks en stiekem blijven hopen, maar tevergeefs. In de schemer zagen we wel onze eerste Red Giant Flying Squirrels en sloten we de dag af met een prachtige Banded Kingfisher.

Copper-throated SunbirdCopper-throated Sunbird (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1600, 1/800)

Banded KingfisherBanded Kingfisher (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 16000, 1/10)

11 februari

Om 6:00 stonden we klaar langs de Kinabatang rivier voor een 1,5 dag in één van de gebieden waar ik het meest naar uitkeek! Mooie stukken regenwoud langs de rivier waar je vanuit een bootje veel wildlife kan zien zoals Oerang Oetangs en Probiscis Monkey’s. Helaas zit er wel een naar luchtje aan, want al het wildlife word echter gedwongen om dicht langs de rivier te leven aangezien al het oerwoud er omheen ook wordt gekapt voor de bekende palmolieplantages. De eerste ochtend gingen we met Robert Chong de rivier op met als hoofddoel het vinden van de Bornean Ground Cuckoo. Het begon meteen goed met 2 Storm’s Storks en Straw-headed Bulbul. Toen we de grote rivier verlieten voor een zijstroompje was het vrijwel direct raak, in de verte hoorde we een Ground Cuckoo roepen. Na bijna een uur wachten gingen we weer verder, jammer genoeg zonder zichtwaarneming. Een aantal White-crowned Hornbills lieten zich waanzinnig zien, waarna we terug gingen naar het kamp. Tijdens de middagpauze zagen we dan eindelijk onze eerste Oerang Oetang die Jelmer vond langs een trail achter het kamp. Hierna maakten we ons klaar voor de middagsessie met onze gids Ramsey. Het plan was om naar het einde van het zelfde stroompje te varen en dan rustig terug te peddelen om te vogelen. Hier hadden al een aantal stukken oerwoud plaats moeten maken voor de palmen en lag er soms nog maar een strook van 5 meter. Plotseling werden we opgeschut door het getrompetter van een olifant. Een aantal meter verder op zagen we met de enige moeite een Asian Pygmy Elephant tussen al het groen lopen. Net na de schemer kwam Ramsey met het spektakel, een reusachtige Large Frogmouth zat vlak voor ons te rusten op een tak.

Straw-headed BulbulStraw-headed Bulbul (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 2000, 1/500)

Storms's StorkStorm’s Stork (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/800)

White-headed HornbillWhite-crowned Hornbill (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1600, 1/8000)

Large FrogmouthLarge Frogmouth (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 2500, 1/30)

Puffy FishowlPuffy Fish-owl (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 12800, 1/100)

12 februari

Deze ochtend werd er ook weer één om niet te vergeten, de ene na de andere goede of mooie soort kwam voorbij. Na een korte stop op de plek van de Gound Cuckoo, die niet thuis bleek te zijn, gingen we naar een ander prachtige stroompje met omgevallen bomen en lelies in het water. Er vlogen overal Long-tailed Parakeets over en plotseling was het Sander die een Hooded Pitta vlakbij zag zitten. Langs de oevers schoten meerdere Blue-eared en Oriental Dwarf Kingfishers weg en opeens kwam Jelmer niet meer uit zijn woorden toen hij boven in boom een heuze, hier toataal niet verwachte, Bristlehead zag zitten. Toen we wat dichterbij kwamen vlogen er nog 5 vogels over en even later kwam er zelfs een mannetje met nestmateriaal naast ons in de boom zitten! Terwijl er een kleine bui over ons heen trok gingen we terug richting lodge. En de bui was nog niet voorbij getrokken of we zagen 4 verschillde Jerdon’s Baza’s in de boomtoppen zitten om hun vleugels te drogen. We hadden gelukkig net genoeg geld bij ons om ons verblijf te kunnen betalen en met onze laatste ringits en euro’s kochten we even later toegangskaartjes voor de Comantong cave’s. Vlak voor de schemer inviel zagen we hier hoe de Black, Mossy en Edable Swiflets op hun nestjes in de grot gingen slapen. Niet veel later maakten zij plaats voor 10000-en vleermuizen die in één grote sliert de grot uitvloegen, wat weer een groot feestmaal was voor diverse roofvogels waaronder 3 Bathawks.

DP0A5069Menangol rivier Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 500, 1/250)

Probiscis MonkeyProboscis Monkey (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 2500, 1/400)

DP0A5532Vleermuizen (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/5000)

13 februari

De laatste 2,5 dag van ons verblijf op Borneo brachten we door in het Fieldcentre van Denum Valley. Een mannetje Crested Fireback was de eerste vogel die we hier tegen kwamen. Aangezien we hier rond half 9 pas in de lodge aankwamen en de zon goed zijn best deed werd het erg snel stil in het gebied. Hierom besloten we een beetje te vogelen rondom de accomedatie en het een beetje rustig aan te doen en in de middag te knallen. Maar ook in de middag bleef het erg stil op vogelgebied en zagen we meer bloedzuigers dan onze gevederde vrienden. Er zat dus niets anders op dan een heerlijke koude douche te nemen en een koud biertje te drinken en de plannen voor de volgende ochtend door te nemen.

Bornean Green MagpieBornean Green Magpie (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 4000, 1/250)

14 februari

Ons doel van de ochtend was het vinden van pitta’s, dus liepen we in de ochtendschemer de Waterfalltrail op. Dat leek een goede zet, want binnen het eerste kwartier hadden we al een fel rode Black-crowned Pitta in de kijker. We waren nog niet uitgekeken of we hoorden een stukje verop een Great Argus roepen, die alleen Arjan het pad zag oversteken. Terwijl we probeerden de vogels terug te vinden begon er een Blue-headed Pitta te roepen. Niet veel later stonden we met open mond te kijken naar één van de mooiste vogels die ik ooit heb gezien. Onderweg naar boven zagen we nog wat leuke soorten en een boom vol met fruit én dus vogels waaronder Rhinocerous Hornbill, barbets en bulbuls. Zwetend en wel kwamen we na een warme tocht aan bij het watervalletje, waar het stroompje zorgde voor de nodige verkoeling. Na het zien van een Blue-banded Kingfisher en Rufous-naped Forktail begonnen we weer aan de tocht terug naar de lodge waar we nog net op tijd aan kwamen voor de lunch. In de middag deden we met 2 Australiërs wat roadsitebirding wat meer nieuwe soorten opleverden dan gedacht. Toen het begon te schemeren waren we bijna terug in het kamp toen we op 5 Asian Pygmy Elephants stuitten die midden op de weg stonden. Gelukkig stond er een uitkijktoren op de hoek dat zowel als uitkijk- en schuilpunt fungeerde. Toen ik boven in de toren aankwam schrok ik me echter kapot toen ik zag dat er 2 dames op zo’n 10 meter vanaf de andere kant foto’s stonden te maken met hun telefoon. Ik bereidde me meteen op het ergste voor en vertelde de andere dat ze dat ook moesten doen. Gelukkig kwam het niet zo ver en waren de olifanten erg rustig. Nadat we de receptie eindelijk te pakken kregen werden we na een klein uurtje met de auto opgehaald bij de toren.

Black-and-yellow BroadbillBlack-and-yellow Broadbill (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1600, 1/50)

Oerang OetangOerang Oetang (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1250. 1/400)

15 februari

Omdat we gister iets te laat aankwamen bij het watervalletje waar het goed is voor Blue-banded en Banded Pitta begonnen we om 5:00 in het donker aan de tocht omhoog. Een uurtje later kwamen we aan en terwjil we aan ons ontbijt waren begonnen hoorden we een Banded Pitta roepen. Het was alleen net nog iets te donker om de vogel te vinden. Arjan liep een klein stukje naar beneden en hoorde al vrij snel een Blue-banded Pitta roepen die we jammer genoeg ook niet in de kijker kregen. Aangezien we optijd weer moesten vertrekken vanuit het kamp om onze vlucht richting Kuala Lumpur te halen liepen we langzaam terug om met de scoop de fruitende boom nog even nauwkeurig te checken. Hier zaten zeker 7 soorten Bulbuls en 3 soorten Barbets zich te goed te doen aan al het fruit. Toen we weer een Blue-banded Pitta hoorden, lastte we nog een laatste poging in om deze prachtige vogel te zien. Maar na een half uur tevergeefs gezocht te hebben moesten we de zoekpoging helaas staken om onze tassen te pakken.

Scarlet-rumped TrogonScarlet-Rumped Trogon (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1600, 1/60)

Back To Top