Operation Gyrfalcon 2 29/01/2012

Operation Gyrfalcon 2 29/01/2012

Om precies 12 uur vertrokken Sam Gobin en ik richting de Giervalk (Gyrfalcon) in Zeeland. Operation Gyrfalcon 2 was van start gegaan. Afgelopen maandag hebben we het ook al geprobeerd samen met Fred Klootwijk. Helaas leverde dat, net als vele andere, niet veel op. Gister was de vogel de hele dag aanwezig in dezelfde polder. Ook vanochtend was de valk hier weer aanwezig. Dit was een kansje om de vogel dan ook op het lijstje te krijgen. Onderweg werd af en toe nog even gecheckt of de Giervalk er nog zat.

Ruim 2,5 uur later kwamen we aan in de polders op de Zandstraat. Meteen zagen we de vogel hoog in een hoogspanningsmast zitten. Nadat we ons aangesloten hadden bij de rest van de vogelaars, konden we deze prachtige valk eindelijk door de telescoop aanschouwen. Op 14/10/2011 miste ik de vogel ook al op de puinhoop in Katwijk. Ik was net vijf minuten weg toen de vogel over kwam en werd gedetimineerd als een Slechtvalk. Nadat Fred Klootwijk zijn foto’s op waarneming had gezet, kwam de discussie op gang. Niet veel later dook de vogel op in België, net over de grens. Nu hangt de vogel al een tijdje rond in de polders ten zuiden van Terneuzen.

Giervalk / Gyrfalcon

Na ongeveer een half uur poetsen strekte de vogel de vleugels en verdween uit beeld. Een klein kwartiertje later toen we naar een paar roepende Patrijzen luisterden kwam de Giervalk weer in beeld gevlogen, samen met een Slechtvalk. Hier waren de verschillen in grootte en vlucht goed te zien. Om de dag helemaal compleet te maken heeft Feyenoord de klassieker tegen Ajax met 4-2 gewonnen.

Gister ben ik samen met mijn vriendin naar Den Oever geweest voor de vermeende Zilvermeeuw. Is het nou een Amerikaanse Zilvermeeuw (Smithsonian Gull) of niet? Helaas heeft de vogel in de 1,5 uur dat we daar waren niet gevlogen en heb ik de vleugels niet kunnen zien. Waarschijnlijk was ik ook dan niet veel wijzer geworden. Ik had veel meer interesse in de 2e winter Grote Burgemeester (Glaucous Gull) die in de haven rond zwom.

mogelijke Amerikaanse Zilvermeeuw / possible Smithsonian Gull

Grote Burgemeester / Glaucous Gull

Op de terugweg reden we langs de Camperduin, waar we de dag afsloten met 6 Witbuikrotganzen (Pale-bellied Brent Goose) en 95 Dwergganzen (Lesser White-fronted Goose).

Back To Top