Vogeltrek boven Lentevreugd 28/07/2012

Vogeltrek boven Lentevreugd 28/07/2012

Afgelopen dinsdag zag Peter Lindenburg hoe 2 juveniele Zwarte Ooievaars (Black Stork) zich gereed maakten om de nacht hier door te brengen. Helaas was het toen al te laat om nog even op en neer te rijden. Zo ging de volgende ochtend de wekker iets vroeger als normaal. Om 10 over 5 stapte ik op mijn fiets richting Lentevreugd. Al snel zag ik hoe mistig het was, op sommige plekken was nog geen 50 meter zicht. Het zou me niet gebeuren dat ik de vogels hierdoor zou missen en zette een tandje bij. Zo kwam ik om 10 voor 6 aan bij de oude bollenschuur, waar ik de vogels al snel zag zitten. Onder andere Rene van Rossum en Jaap Engberts waren al aanwezig. Al snel bleek mijn versnelling niet voor niets te zijn geweest. Toen 5 minuten later Gijsbert vd Bent met zijn vrouw kwam aanrijden, strekten beide vogels de vleugels. Ze vlogen richting het meertje en verdwenen zo in de dichte mist. Nadat ook Luuk Punt zich bij ons had aangesloten, zijn we het gebied in gegaan. Helaas was het zicht nog heel slecht en konden we de Ooievaars niet zien. Omdat ik om 7 uur op mijn werk moest zijn, zei ik de andere gedag en fietste snel naar mijn werk.

Zwarte Ooievaar / Black Stork

Toen ik om kwart over 7 aan het werk was, kwam van Luuk Punt het bericht binnen dat de vogels zich mooi lieten zien. Hierbij één van de mooie foto’s die Rene van de Ooievaars maakte.

Black Stork / Zwarte Ooievaar (Rene van Rossum)

Gisterochtend vond Ed Schouten een Waterrietzanger (Aquatic Warbler) op Lentevreugd. Het is het vijfde jaar op rij dat dit prachtige vogeltje op Lentevreugd neer strijkt. Helaas was ik gister aan het werk, maar vanochtend stond ik weer om 6 uur op de parkeerplaats. Samen met Jaap Dijkhuizen liep ik het gebied in, richting het ‘Waterrietzangerdijkje’. Al snel kwamen ook Rick Schonewille en Herman vd Brand aangelopen. Ongeveer na een half uurtje Rietzangers checken, hoorden we achter ons een net iets ander roepje. De Waterrietzanger zat in het topje van een rietstengel. Ik kon nog net een bewijsplaatje maken voordat de vogel wat verder naar achter vloog. Naarmate het later werd, kwamen er steeds meer vogelaars, maar helaas liet de vogel zich de 2,5 uur daarop niet meer zien. Ik ga deze week nog een paar keer langs voor een betere foto.

Waterrietzanger / Aquatic Warbler

Back To Top