Winter der Velduilen 07/03/2015

Afgelopen weekend was ik in Amsterdam om te werken, dus werd er weer een leuke soort om de hoek ontdekt! Gijsbert Twigt vond een mooi mannetje Amerikaanse Smient (American Wigeon) in het Valkenburgse meer. Toen ik die maandag erna in mijn pauze die kant op ging, was er geen enkel spoor meer van het eendje te bekennen. Wel zwommen er zo’n 100 Smienten, maar daar zat hij helaas niet tussen. Een kleine troost was een winterkleed Kuifduiker, een soort die niet vaak in de regio ter plaatse zit, die vlak langs het kantje zwom.

Kuifduiker / Horned Grebe (02/03/2015)

Woensdag reed ik na school via een kleine omweg terug naar huis. Mede door het hoge aantal muizen de afgelopen 2 jaar zitten er op veel plekken leuke groepjes Velduilen. Sommige uilenstelletjes kwamen het afgelopen jaar wel 3 keer tot broeden en bijna elk jong groeide op vanwege het hoge voedselaanbod. In een tuin nabij Utrecht zaten in de voortuin 3 Ransuilen, die ook goed profiteren van de vele muizen, maar in de achtertuin zaten maar liefst 6 Velduilen in de bomen. Alsof dat nog niet genoeg was zag ik vanochtend met mijn vader en opa minstens 7 Velduilen in een stukje ruigte, waarin ze zich verstoppen tussen hoge graspollen. Hier waren de Veldleeuwerikken en Graspiepers als weer druk bezig met zingen, waar de Hazen op hun beurt druk achter elkaar aan renden.

Velduil / Short-eared Owl (04/03/2015 – Als je goed kijkt zie je 2 uilen!)

Velduil / Short-eared Owl

Bergeend / Common Shelduck

In de middag ben ik toch weer even op zoek gegaan naar de Amerikaanse Smient, het zat me toch niet helemaal lekker en hij moest gewoon nog ergens zitten, althans dat hoopte ik! Ik was dan ook stom verrast toen ik het mannetje midden in mijn scoopbeeld kreeg en dat natuurlijk als ik geen camera bij me heb. Snel wat appjes de lokale groepjes in gegooid en snel mijn camera gehaald. Gelukkig zat de Amerikaan er nog bij terugkomst, want het groepje Smienten was in de tussen tijd alweer gehalveerd. Eind goed al goed en een nieuwe soort voor de Wassenaarlijst.

Amerikaanse Smient / American Wigeon

Haas / Hare

Back To Top