Winter of zomer?

Witkopgors 3

Nog een klein weekje en dan is het zo ver. Op 1 januari is de kick off van Arjan’s Big Year in de Hollandse Delta met als targets de overwinterende vogels. Om niets aan het toeval over te laten, hebben Rinse vd Vliet en ik gister alvast een klein verkenningsrondje gemaakt. Om 8:15 kwamen we aan bij de Oesterdam waar we al snel 7 Sneeuwgorzen en een Strandleeuwerik konden noteren. Hierna reden we snel door naar het vrouwtje Witkopgors (Pine Bunting) bij Wilhelminadorp. Hier konden we ons aansluiten bij een Duitse en twee Belgische vogelaars. De vogel liet zich werkelijk prachtig bekijken en betekende voor mij zelfs nog een nieuwe soort. We verloren hier echter wel wat tijd door het maken van wat foto’s en het zoeken naar Bokjes, die zich niet lieten vinden. In een mooie groep Toendrarietganzen zaten nog wel 3 mooie Kleine Rietganzen.

Witkopgors 1

Witkopgors 4

Witkopgors 2Witkopgors / Pine Bunting

Bij het Veerse meer, werkte de IJsduiker (Great Northern Diver) die hier al een tijdje rond hangt minder goed mee. Een klein halfuurtje en enkele Kleine Zilverreigers, Geoorde Futen, Middelste Zaagbekken verder kon de IJsduiker toch door de telescoop bewonderd worden. In het haventje van Neeltje Jans werkte de Zwarte Zeekoet (Black Guillemot) veel beter mee. Bij mijn eerste blik door de telescoop zwom de Zeekoet precies in het midden van mijn beeld, maar ook een Strandplevier die op het vlot naast de Zeekoet stond te slapen. Is het nou winter of zomer?! Verder zaten er nog zo’n 40 overwinterende Bontbekplevieren en op de Roggenplaat zaten drie volwassen Kuifaalscholvers.

Zw Zeekoet 2Zwarte Zeekoet / Black Guillemot en Strandplevier / Kentish Plover

Zw Zeekoet 1Zwarte Zeekoet / Black Guillemot

Gewone Zeehond 1Gewone Zeehond / Harbour Seal

Ook bij Neeltje Jans hebben we aardig wat tijd verloren, dus snel door richting de Prunjepolder. Zoals altijd was het hier weer erg vermakelijk met duizenden Goudplevieren en Kieviten en enkele Kluten, Kleine Zilverreigers, Nonnetjes, Pijlstaarten en Kemphanen. Bij Zonnemaire zaten in een bietenveld 4 Wilde Zwanen en 8 Kleine Zwanen, waarvan 4 juveniele. We sloten de dag af bij een zo goed als lege Noordzee bij de brouwersdam waar het licht langzaam uitging. Het hoogtepuntje hier was een Roodhalsfuut die in het noordelijke haventje zwom.

Kievit 1Leucistische Kievit / Leucistic Northern Lapwing

Back To Top