Zweden deel 2

Bruinkopmees 2

Het was nu ondertussen 09:00 en er stonden al Sperweruilen (Northern Hawk Owl), Moerassneeuwhoenen (Willow Grouse) en Auerhoenen (Capercaillie) op de daglijst. Jelmer wist via een collega nog een goed weggetje voor Auerhoen, dus namen we hier ook nog even een kijkje. Hier was echter geen enkele Auerhoen te bekennen, maar wel 3 baltsende Korhoenders (black Grouse) ver op een van de vele bevroren en besneeuwden meren. De rest van de zaterdag stond nu helemaal in het teken van de Taigagaai (Siberian Tit) en Bruinkopmees (Siberian Tit), aangezien we bij de plek van de Mees nog een stuk zouden moeten lopen. Het huren van sneeuwschoenen bleek nog een hele opgave, raar in zo’n omgeving waar 5 á 6 maanden per jaar sneeuw ligt, dus besloten we het gewoon op goed geluk te proberen. Onderweg zagen we een Taigagaai ver en in tegenlicht en weer een wegvliegende Auerhoen.

Sneeuwhaas 1Sneeuwhaas / Snow Hare

Aangekomen bij het Bruinkopmeesgebied hadden we niet veel keus, we konden alleen een sneeuwscootertrail over een bevroren meer volgen, aangezien je daarbuiten soms verder dan je knieën wegzakte in de sneeuw. Gelukkig werkte het weer ook hier weer uitstekend mee, het was windstil met een strak blauwe lucht. De thermometer gaf -5 aan, maar de gevoelstemperatuur was rond de 15 graden. De plek bevond zich echter 500 meter van het pad af, zonder sneeuwschoenen zeker niet te doen. Dus probeerde Arjan de Mezen te tapen, waar direct op werd gereageerd. Tot onze stomme verbazing kwamen er binnen enkele seconden 3 Bruinkopmezen over ons heen gevlogen om vervolgens prachtig voor ons te poseren. Zo snel als dat ze kwamen waren ze ook weer weg, want na een kleine 5 minuten verdwenen de vogels weer diep het gebied in. Ook deze missie werd weer succesvol afgesloten en terug bij de auto kwam er nog een fraaie Steenarend (Golden Eagle) over gecirkeld. Op de terugweg kwamen we dezelfde Taigagaai weer tegen, die zich nu veel leuker liet zien.

Taigagaai 1Taigagaai / Siberian Jay

Bruinkopmees 1Bruinkopmees / Siberian Tit

Zondagochtend stond in het teken van de Drieteenspecht (Three-toed Woodpecker), dus waren we weer vroeg uit de veren. Gelukkig was de nacht iets zachter als die ervoor, want het kwik bleef nu op -16 hangen. Al vrij snel hadden we onze eerste Klapekster (Great Grey Shrike) in beeld, we zouden er later nog een paar zien. Ook de Goudvinken (Bullfinch) lieten op veel plekken weer van zich horen, maar het belangrijkste was de activiteit bij de Spechten. Uit verschillende richtingen hoorden we het geroffel van Grote Bonte Spechten (Great Spotted Woodpecker), dat beloofde veel goeds. Het duurde dan ook niet lang voordat we het geroffel van een Drieteenspecht hoorden. Na 20 ijskoude minuten kwam een mannetje recht over ons heengevlogen en stemden we allen in dat het tijd was voor ontbijt en uitchecken bij het hotel. Na het ontbijt probeerden we op een nabijgelegen grote besneeuwde fjäll, vlakte boven de boomgrens, op zoek te gaan naar Alpensneeuwhoen (Ptarmigan) om het vijftal mogelijke Hoenen compleet te maken. Onderweg hier naartoe stopten we nogmaals op de plek van de Drieteenspecht, die zich natuurlijk ook weer prachtig moest laten bekijken. Op de fjäll liet Sander blijken dat hij scherp was die dag, want binnen 5 minuten vond hij met zijn kijker op een afstand van meer dan 500 meter een prachtig wit mannetje Alpensneeuwhoen op een rotsformatie.

Drieteenspecht 2

Drieteenspecht 1Drieteenspecht / Three-toed Woodpecker

Zweden 1Winning Team!! Vlnr: Sander Smit, Max van Waasdijk, Jelmer Poelstra & Arjan Dwarshuis

Aangezien Sander de Laplanduil (Great Grey Owl) nog niet had gezien, begonnen we weer aan de tocht terug naar het zuiden, richting Västerås. Tijdens een korte lunchstop bij Gammelstilla zagen we nog 8 Parelduikers (Black-throated Loon) op een grote afstand op een meer dobberen. Op de riviertjes die alweer open lagen zagen we de nodige Grote Zaagbekken (Goosander) en Brilduikers (Common Goldeneye). Een stuk verderop dacht Sander een grote Uil te zien zitten, terwijl we met 90 km/u voorbij een kleine clearing reden. Na snel omgekeerd en terug gereden te zijn, bleek er een prachtige Oeraluil (Ural Owl) in het zonnetje te zitten. We hebben 20 minuten van deze vogel kunnen genieten voordat hij in het dichte bos verdween. Vol met goede moed vervolgde we de rit naar de Laplanduil, helaas leken ze er deze avond echter geen zin in te hebben. Ruim 3 uur posten we op de plek totdat het donker is, maar zonder resultaat. We besloten dus nog maar even naar de plek te rijden, waar we er eerder deze week een mannetje hebben gehoord. Al snel hoorden we hem hier weer roepen en toen Arjan met een spotlight begon te zoeken werd het nog mooier. Op een meter of 10 voor ons in de bomen zat een prachtige Laplanduil, terwijl we er op de achtergrond 1 hoorden roepen. Een stuk verderop hadden we de roepende Uil zelfs op een metertje of 25, waarvan Jelmer waanzinnige opnames heeft kunnen maken! Om de avond af te sluiten wist Jelmer nog een plek voor roepende Ruigpootuil (Boreal Owl). Deze wilde ook graag mee werken en zat ons al luid roepend op te wachten, zodat om 23:55 de laatste soort van de dag bijgeschreven kon worden.

Oeraluil 1Oeraluil / Ural Owl

Kraanvogel 1Kraanvogel / Common Crane

De laatste dag ging Jelmer niet met ons mee, we hadden immers al onze targets al binnen en hij had 2 dagen later een presentatie die nog voorbereid moest worden. We zouden overdag gaan vogelen in de omgeving van Hälläs peninsula, de kustomgeving, om wat meer soorten op de lijst te krijgen. Zo zagen we op zee 9 Zwarte Zeekoeten (Black Guillemot), Eiders (Common Eider), Baltische Mantelmeeuwen (Baltic Gull) en Zeearenden (White-tailed Eagle). Op een clearing langs de weg zaten baltsende Watersnippen (Common Snipe) en Witgatjes (Green Sandpiper).

De middag brachten we door in de bossen nabij Österväla op zoek naar een Dwerguil (Pygmy Owl) en Groenkopspecht (Grey-headed Woodpecker) en als afsluiter een nightdrive opzoek naar het nachtleven. Bij de eerste clearing waar we stopten hadden we een mooie Zwarte Specht (Black Woodpecker) en bij de tweede een mooie Dwerguil (Pygmy Owl). Jelmer had ons een goede plek gesmst waar we bij de schemer mogelijk Dwerguilen en Oeraluilen konden horen. Ook hier zagen we een mooie Zwarte Specht in de bomen, zaten er mimimaal 3 roepende Dwerguilen en vlogen er weer baltsende Houtsnippen om ons heen. Een heel aangename verrassing was dat we de Oeraluil op de clearing zagen jagen! Toen het uiteindelijk helemaal donker was, was het tijd voor een paar uur durende nightdrive. We waren nog geen kilometer onderweg toen er een Oehoe (Eagle-owl) voor de auto langs vloog en in een boom ging zitten. Verder zagen we ook nog 3 Dassen (European Badgers) tijdens de drive, die mooie afsluiting was van een paar geweldige dagen in Zweden met 10 nieuwe soorten.

Ree 1Reebok

Dwerguil 1Dwerguil / Pygmy Owl

Oeraluil 2Oeraluil / Ural Owl

Back To Top