Van Maleo tot IS-dreiging

Knobbed HornbillKnobbed Hornbill (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1000, 1/100)

5 maart

Nadat we gisteravond waren geland moesten we nog 3 uur met een busje rijden. Vanaf hier stapten we achterop scootertjes die ons over smalle paadjes door koffieplantages reden om vervolgens een kleine 20 minuten te voet het laatste stuk af te leggen waar we nog een enkele keer een rivier moesten trotseren. Dit alles om vervolgens in een speciaal voor ons klein opgezet kamp terecht te komen waar we vanochtend een van mijn top 5 ‘most wanted’ soorten gingen proberen: de Maleo. De Maleo is een soort grote kip die hun eieren op een gezamelijke plek begraven waarna ze hier nooit meer naar omkijken. De warme grond zorgt ervoor dat de eieren uitkomen en de kuikens die al veren hebben en kunnen vliegen graven zich hierna zelf een weg naar hun vrijheid. De combinatie van hoeveelheid vlees die aan de vogel zit en de gemakkelijkheid van het opgraven van de eieren maakt het een bedreigde soort. Michiel vd Berg die een documentaire over Arjan zijn biggest year maakt en cameraman John Treffer waren hier al een dag eerder aangekomen. Om 4:00 wekte onze gids Nurlin Djuni van Malia tours ons en 5 minuten later stonden we al naar onze eerst soort op Sulawesi te kijken: Ochre-bellied Boobook. Vervolgens liepen we naar zo’n gezamelijke broedplek voor de Maleo waar zich zo’n 100 oude en nieuwe nesten bevonden. Vanuit een uitkijktoren werd alles nauwlettend in de gaten gehouden, maar veel verder dan White-necked Myna, Sulawesi Hawk-eagle, Knobbed en Sulawesi Hornbills kwamen we niet. Na lang wachten en geen enkel teken van de Maleo’s was het tijd om onze tassen te pakken en het kamp af te breken. Hier werden we wel getrakteerd op een Lilac Kingfisher die zich werkelijk prachtig liet bekijken. Vlak voor vertrek besloten we toch nog een laatste poging te wagen voor de Maleo en bij aankomst had ik zowaar vrij snel 2 vogels in de kijker, waarna ons geluk niet op kon! Arjan en ik hebben hierna allebei een Maleo geadopteerd uit het broedproject en lieten beide een jonge vogel vrij. Met een opgelaten hart konden we nu, via een aantal tussenstop, onze tocht vervolgen richting Lore Lindu, een natuurpark waar we de komende 2 dagen zouden vogelen. Tot onze vreugde en verbazing kwam er na het avondeten, waar natuurlijk geproost werd op de Maleo, een heuze Sulawesi Mask Owl overgevlogen en landde boven in een dode boom.

Ochre-bellied BoobookOchre-bellied Boobook (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 16000, 1/25)

DP0A9985Lilac Kingfisher (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/160)

6 maart

De dag werd afgetrapt met een geweld aan verschillende uilen! Namelijk Minahassa Mask Owl, Sulawesi Scops-owl, Cinnabar en Speckled Boobook lieten zich in een kort tijdsbestek achter elkaar horen en/of zien. Tegen de ochtendschemer liepen we richting het meer waar het een grote kleurenzee was van tentjes van kamperende studenten. Des ondanks zagen we toch mooie soorten zoals Fiery-browed en Grosbeak Starling. Op de parkeerplaats foerageerde een paartje Sulawesi Trush die ergens in de buurt een nestje hadden. De bedoeling was om de Anaso track op te gaan voor wat soorten die hogerop voorkomen. Vanwege een kamp van IS-militanten werd dit onmogelijk, de strijders zaten op zo’n 4 kilometer vanaf de ingang van de trail waar je gewoon langs kan rijden en hier waren 2 dagen voor onze aankomst nog gevechten met het leger. Erg jammer, maar we konden het risico natuurlijk niet nemen om toch de trail op te gaan. Er zat dus niets anders op dan de plekken te bezoeken die wel mogelijk waren en daar het beste van te maken. Het roadsite vogelen was erg productief en leverde zelfs nog een vrouwtje Hylocidria op. In de middag zochten we het laagland op, maar dat bleek een slechte beslissing, al hoe wel we een Sulawesi Myna zagen, maar dat was ook de enige nieuwe soort. Toen we het weer wat hoger op zochten zagen we onder andere Sulawesi en Sulawesi Blue Flycatcher. We sloten de dag af met een Sulawesi Scops-owl die zich leuk liet zien na de schemer.

Sulawesi ThrushSulawesi Thrush (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 16000, 1/20)

Sulawesi Scops-owlSulawesi Scops-owl (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 16000, 1/20)

7 maart

Nog een ochtend te gaan voordat we weer doorvlogen naar het laagland in het zuiden van Sulawesi. Een van de eerste vogels die we hoorde in de ochtendschemer was een Scaly-breasted Kingfisher. Bij het eerste licht zijn we het bos ingelopen in de hoop dit ijsvogeltje te zien, maar hoe hard we ook ons best deden, de vogel bleef constant net buiten ons bereik roepen. Hierna zijn Michiel en John richting het meer gelopen in de hoop nog wat beelden van vogels te kunnen maken en gingen Arjan en ik met Nurlin op zoek naar soorten die we nog misten. We zaten net een leuke flock te scannen waar we Cerulean Cuckooshrike en Sulawesi Pygmy Woodpecker nog als nieuwe uit wisten te vissen toen Nurlin plotseling een Maroon-backed Whistler hoorden roepen. Jammer genoeg bleef ook deze soort constant roepen zonder zichzelf te laten zien. Toen we ons weer aansloten bij Michiel en John werd ons meteen een groepje bedreigde Tonkean Black Macaque aangewezen. Onderweg naar het vliegveld zagen we nog een groepje Pale-headed Munia’s en een paar Savanna Nightjars. Na een vlucht van iets meer dan een uur en een autorit van 4 uur kwamen we helaas aan in de schemer en hadden we geen tijd meer om nog het veld in te gaan.

Celebes Crested MacaqueTonkean Black Macaque (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1600, 1/5000)

8 maart

In de ochtend stonden er 2 doelsoorten op het programma die toch weer op een berg gevonden moesten worden, namelijk de Lompobattang Flycatcher en de Black-ringed White-eye. Gelukkig waren beide soorten snel gevonden waarna we weer rustig aan de afdaling konden beginnen. We kwamen hier immers alleen voor deze soorten en hierna stond er weer een autorit van ruim 5 uur naar Rammang Rammang op het programma. Die rit bracht ons door een adembenemend landschap waar zo een nieuwe James Bond film opgenomen kan worden. We overnachtten hier in een ecolodge die nog in aanbouw is op een geweldig gave lokatie! Bij aankomst lag er een bootje voor ons klaar waar we de laatste 1,5 uur aan daglicht op doorbrachten. Wat voor ons allemaal even een heerlijk moment was om bij te komen van dit harde schema en even een lekkere duik in de rivier te maken. Terwijl ik eindelijk weer eens van een welverdiende douche kon genieten hoorde ik plotseling een paartje Sulawesi Mask Owls roepen die ons vervolgens de hele avond bezig hielden. Constant riepen ze weer ergens anders vandaan, maar hoe hard we ook probeerden, ze lieten zich niet aan ons zien.

Lompobattang FlycatcherLompobattang Flycatcher (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/250)

9 maart

Alweer de laatste ochtend op dit prachtige eiland en het eind van mijn deel van de reis komt steeds dichter in zicht. In het donker liepen we richting de rand van het bos waar we de Sulawesi Pitta gingen proberen. Onderweg hier naar toe hadden we eindelijk een zoogdier waar ik al een tijdje naar op zoek was en hoopte te zien: een Spookdiertje, Spectral Tarsier! Mijn dag was al helemaal goed na het zien van dit kleine soort nachtaapje. In het bos was het erg stil en er leek geen enkel teken van een pitta, totdat er plotseling een Sulawesi Pitta vlak voor me langs vloog en weer verdween aan de andere kant van een klein stroompje. De tijd begon te dringen en Arjan en ik moesten onze spullen nog pakken voordat we om 9:00 richting het vliegveld zouden vertrekken. Op de tocht terug naar de lodge wist ik eindelijk af te rekenen met de Ruddy Kingfisher en zagen we een paartje White-headed Cuckoo-doves die druk bezig waren met baltsen en de aanvoer van nestmateriaal. Gelukkig waren we net op tijd terug bij de lodge om getuigen te zijn van de zonsverduistering, al was hij hier niet volledig en dus niet zo spectaculair als we gehoopt hadden. De zon werd echter voor de helft verduisterd, terwijl we stonden te wachten op een volledige verduistering nam hij al weer af voordat we er erg in hadden. Meteen hierna namen we afscheid van Michiel en John en werden we naar het vliegveld gebracht voor onze vlucht richting Singapore waar we overstappen naar Papua, waar we nog 10 dagen hardcore aan de bak gaan voordat ik weer terug naar Amsterdam vlieg.

TarsierSpectral Tarsier (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 16000, 1/40)

White-headed CuckoodoveWhite-headed Cuckoo-dove (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 2500, 1/5000)

Back To Top