Bairds in Wassenaar! 29/08/2012

Bairds in Wassenaar! 29/08/2012

Afgelopen maandag deed Floris de Boer een melding van een Kleine Strandloper op het strand van Wassenaar. De bijgevoegde foto’s toonden echter een juveniele Bairds Strandloper (Bairds Sandpiper). Helaas werd dit gisteravond pas gezien. De Bairds Strandloper is een uiterst zeldzaam steltlopertje die tot begin vorig jaar nog maar vier keer eerder was gezien in Nederland. Na een vogel vorig najaar en een vogel dit voorjaar, betreft dit het 7e geval voor Nederland. Stiekem hoopte ik dat de vogel vandaag toch nog aanwezig zou zijn en zette ik gister mijn camera en verrekijker al klaar.

Vanochtend kon ik echter niet meteen gaan zoeken op het strand, want er moest gewoon gewerkt worden. Daar vlogen al vroeg enkele Gele Kwikstaarten en Boompiepers over richting het zuiden. Totdat rond half 9 het bericht binnen kwam, dat de vogel nog steeds ter plaatse zou zijn. Gelukkig mocht ik er van mijn chef even tussenuit. De vogel zat immers op nog geen vijf kilometer van mijn werk. Nadat we nog een overvliegende Kleine Bonte Specht hadden bij de Libellenvallei, liepen Teus Luijendijk en ik om half 10 het strand op bij Meijendel. Niet veel later gevolgd door René van Rossum en Frank van Duivenvoorde. Er was meteen al paniek, nadat de vogel samen met twee Drieteenstrandlopers het luchtruim had gekozen. Maar die paniek bleek later overbodig, want de vogel liet zich werkelijk waar uitmuntend bekijken en fotograferen. Op een gegeven moment kwam de vogel zelfs op een metertje of 5 voorbij gefourageerd. Met een voldaan gevoel en een nieuwe soort voor Wassenaar kon ik om 11 uur weer aan de slag op mijn werk.

Bairds Strandloper / Bairds Sandpiper

Dinsdag 14 augustus zag Gijsbert Twigt samen met zijn broertje een juveniele Purperreiger invallen in één van de slootjes langs de Broekweg. ‘s Middags na mijn werk ben ik er nog even langs gereden. De Purperreiger was al snel gevonden, omdat hij af en toe zijn nek omhoog stak.

Purperreiger / Purple Heron

Back To Top