Bergfluiter & Hop 04/05/2012

Bergfluiter & Hop 04/05/2012

Toen ik woensdag middag tijdens mijn pauze naar buiten liep kreeg ik een smsje van Amy: Wil je zometeen naar die Bergfluiter (Western Bonelli’s Warbler)? Snel keek ik op internet over hoe en wat en liet haar weten dat ik daar zeker wel heen wilde. Er was ook nog een Hop (Hoopoe) gezien bij het Abtswoudse bos. Ook dit was nog een nieuwe soort, maar aangezien een Bergfluiter toch wat zeldzamer is, was de keus snel gemaakt. Om 15:00 uur kwam ik net thuis, toen Sam Gobin me belde of ik mee wilde naar de Bergfluiter. Na me snel omgekleed te hebben reden Amy en ik naar Leiden om Sam en Fred Klootwijk op te pikken. Niet veel later gingen we op weg naar Arnhem. Daar aangekomen lieten Pieter en Maartje Doorn ons weten dat de vogel al een tijdje stil was, maar er nog wel moest zitten. Na een paar foto’s gezien te hebben kon het zoeken beginnen.

Na bijna een uur zoeken en billen knijpen klonk daar eindelijk het rateltje. En niet veel later hadden we de vogel in de top van een boom in de kijker. De vogel bleef gedurende het volgende uur steeds hoog in de bomen zitten, maar liet zich wel vaker horen. Gelukkig lukte me het nog wel om een leuk plaatje te schieten.

Bergfluiter / Western Bonelli’s Warbler

Gelukkig had de Hop het Abtswoudse bos nog niet verlaten en gingen Amy en ik hier na mijn werk ook even een kijkje nemen. Hier kregen we jammer gonoeg te horen dat de vogel net was opgevlogen. Het zoeken kon dus beginnen. Leuk waren nog vier Regenwulpen die luid roepend over vlogen. Na ongeveer 50 minuten rondgelopen te hebben vloog de Hop om 16:50 plotseling vlak voor mijn voeten op. Zal je net zien, let je de hele tijd op voor de Hop en als je dan even bent afgeleid, zit hij ineens vlak voor je. De vogel schoot de hoek om waar we hem niet meer konden vinden. Een kwartiertje later scheen hij weer op het pad te zitten waar hij vaker zat. Hier liet de vogel zich prachtig zien en fotograferen, terwijl hij op het gemaaide gras naar voedsel zocht. Niet veel later vloog de vogel op en verdween achter de bomenrand.

Net op dat moment kwam er een andere vogelaar aangefietst die om de hoek nog een Draaihals (Eurasian Wryneck) had gevonden. Meer dan een aangename ‘bonus’! Zeker omdat dit schitterende kleine spechtjes zijn, die je in Nederland vooral in het voor- en najaar ziet. Nog geen tien minuten later stonden we met een groepje van zo’n 8 man naar de Draaihals te kijken. Hij fourageerde in het gras langs het pad op zoek naar insectjes. Na 20 minuten vloog de vogel de bosjes in en hielden wij het voor gezien.

Hop / Hoopoe

Draaihals / Eurasian Wryneck

Back To Top