Januari 2020

Ransuil / Long-eared Owl

Op zaterdag 4 januari ben ik samen met Mariska op zoek gegaan naar Baardmannetjes in het westland. En dat is ondanks de wind gelukt. Zo hebben we uitgebreid kunnen genieten van een mannetje en vrouwtje die druk bezig waren tussen de rietstengels.

Baardmannetje man / Bearded Reedling male

Zondag 5 januari ben ik er lekker met de fiets op uit getrokken richting Alphen a/d Rijn, waar al een geruime tijd een Middelste Bonte Specht zit in het stuk bos rondom de golfbaan Zegersloot. In de polders zaten vooral veel Smienten en Grote Zilverreigers, maar ook kleine groepjes Knobbelzwanen.. Terwijl ik langs het Spookverlaat fietste hield ik het riet goed in de gaten voor de goed gecamoufleerde Roerdomp, maar helaas. Aangekomen bij het Zaans Rietveld aan de rand van Alphen maakte ik nog een korte stop voor 4 Koereigers, die zich vanaf de weg al lieten zien tussen de runderen.

Koereiger / Cattle Egret

Vanaf hier was het nog maar een klein stukje naar Zegersloot, maar hier aangekomen was het angstaanjagend stil op zijn ‘favoriete’ plekje. Terwijl ik het bos in liep zag ik vrijwel direct vanuit mijn ooghoeken een specht vliegen. Gelukkig was het de Middelste Bonte Specht en geen Grote Bonte Specht die hier ook veel in het gebied zitten. Hij werkte zelfs goed mee door op een voerplek in een tuin even mooi te poseren.

Middelste Bonte Specht / Middle Spotted Woodpecker

Een paar dagen later zat ik weer op de fiets, maar nu richting Berkel en Rodenrijs waar een paar overwinterende Buidelmezen zaten. Zo vaak zie ik ze niet in Nederland en al helemaal niet zo dicht bij huis. Aangekomen op de plek verdwenen ze binnen 2 minuten ver het riet in en waren onvindbaar. Wat aan de ene kant een voordeel was, want er stonden zeker 30 fotografen die een voor een weer naar huis gingen. Een klein kwartiertje later vond ik ze op een andere plek weer terug en kon ik een half uur rustig van 3 Buidelmezen genieten voordat de zon achter de horizon begon te verdwijnen.

Buidelmees / Penduline Tit

Van een oud collega kreeg ik een tip over een roestende Ransuil bij hem in de straat. Nadat ik op 19 januari klaar was met werken, ben ik met een kleine omweg naar huis gefietst om even een kijkje te nemen. Helaas was er geen Ransuil te bekennen. Op een klein stukje braakliggend terrein aan het eind van zijn straat viel mijn oog op een paar donkere silhouetten in een kale wilg. Hier zaten 3 Ransuilen lekker van het zonnetje te genieten.

Ransuil / Long-eared Owl

Back To Top