Koninginnedag 30/04/2012

Koninginnedag 30/04/2012

Koninginnendag beloofde een mooie dag voor de trek te worden. De dag ervoor hadden we al een nieuw telpost record op Berkheide met 493 Huiszwaluwen. Maar deze dag leverden geen echte krenten op. Op koninginnendag stond ik daarom om kwart voor zes al op de telpost. Niet veel later kwamen ook Luuk Punt en Jaap Engberts aangewandeld, gevolgd door Rein Genuït en Fred Klootwijk. Het was een prachtige ochtend en de Maasvlakte en IJmuiden waren goed te zien.

Om 7:34 uur kwam de eerste leuke soort over de post in de vorm van een mannetje Wielewaal. Zoals zo vaak was het Rene van Rossum die de vogel als eerste oppikte. Helaas stond ik door de telescoop de Boerenzwaluwen te tellen die massaal weer naar het zuiden vlogen. Hierdoor was ik veel te laat met mijn camera en kon ik geen bewijsplaatje maken. Het werd al snel drukker op de telpost, dat meer ogen en oren opleverden. Net even over achten vloog er een roepende Europese Kanarie (European Serin) over de telpost. Samen met twee Kneuen bogen ze af naar de zeereep, waar ik door mijn scoop zag hoe zich nog een Kanarie bij dit groepje voegde.

Om 9:00 uur kreeg Wim Langbroek een belletje van zijn vader dat er 10 minuten eerder maar liefst drie Roodstuitzwaluwen (Red-rumped Swallow) langs de Puinhoop vlogen richting zuid. De telefoon was nog niet opgehangen of Rene zag al twee van de vogels boven de zeereep naar zuid schieten. Ik zag de vogels even schitterend door de scoop, waarna ik andere ook even liet kijken. Wat een super waarneming en een nieuwe soort voor mij, voor Rein zelfs soort nummer 400! Nog geen tien minuten later hing er plotseling een Zwarte Wouw achter de telpost. Misschien de vogel die de dag ervoor in Meijendel heeft geslapen. Andere leuke waarnemingen waren oa. Smelleken, 2 Boomvalken, IJsgors, Noordse Kwik en 2 Engelse Kwikken. Om half 11 ging ik weer richting huis, om samen met Amy naar de Maasvlakte te gaan.

Zwarte Wouw / Black Kite

Gekraagde Roodstaart / Common Redstart (Maasvlakte)

Braamsluiper / Lesser Whitethroat (Maasvlakte)

Bonte Strandloper / Dunlin (Voornse Meer)

Back To Top