Leuk dagje Texel 06/05/2012

Leuk dagje Texel 06/05/2012

Afgelopen weekend werd voor de eerste keer het voorjaars Dutch Birding weekend gehouden op Texel. Al vele jaren wordt dit weekend in het najaar gehouden, maar in het voorjaar is er natuurlijk ook genoeg te zien. Zaterdag moest er nog gewerkt worden, waardoor ik alleen zondag een bezoekje aan Texel kon brengen. Gelukkig werd er zaterdag ook een nieuwe soort voor mij ontdekt in de Biesch Bos. Bij het nieuwe natuurgebiedje ‘de Tongplaat’ zat tussen de Bontbek- en Kleine Plevieren een Breedbekstrandloper (Broad-billed Sandpiper). Voor mij een nieuwe soort, die meestal tussen de Bonte Strandlopertjes zit in de Breebant polder in Groningen. Na mijn werk ben ik samen met Amy die kant op gegaan, waar we de vogel echt super door de telescoop konden zien. Verder zaten er nog een aantal steltlopers, veel zwaluwen en twee Lepelaars. In de bosjes om het gebied heen zaten oa. Gekraagde Roodstaart, Tuinfluiter en Cetti’s Zanger.

Regenwulp / Eurasian Whimbrel

Zondag ochtend gingen we vroeg op pad. De eerste stop die op het programma stond was de Roodkopklauwier die bij de Voorboezem zat. In eerste instantie leek de vogel niet meer aanwezig te zijn, maar na een kwartiertje zoeken zag ik iets verscholen zitten in de bosjes. Een paar andere vogelaars die al de andere kant op liepen snel terug geroepen en zo stonden we naar de eerste leuke soort van de dag te kijken. Helaas had ik mijn camera in de auto laten liggen, aangezien de vijf vogels die ik eerder had gezien, meestal wat verder weg zaten. Nadat de vogel achterin de struik was gaan zitten, reden we naar de Nollen in Den Helder. Hier was een dag eerder een prachtig mannetje Baardgrasmus (Subalpine Warbler) gezien, nog een nieuwe soort voor mij. Daar aangekomen was het erg stilletjes, geen grasmus te bekennen. Bijna alle vogels die begin mei worden gezien, zijn ook de volgende dag weer weg. Dus we besloten hier niet te lang te zoeken en de boot van half 9 naar Texel te pakken.

Aangekomen op Texel reden we eerst naar de Mokbaai. Onderweg kwamen de eerste twee Bruine Kiekendieven al langs de auto gevlogen. Niet veel later stonden we naar het mannetje Brilzee-eend (Surf Scoter) te kijken. Hij zwom en baltste rustig mee met de aanwezige Eidereenden. Ik had al eens eerder een Brilzee-eend gezien bij de Brouwersdam, maar die was zeker niet zo mooi te zien als deze vogel. Hierna reden we naar de NIOZ haven voor de aanwezige Zwarte Zeekoet (Black Guillemot). Deze vogel mist zodanig veel pennen in de vleugel, dat deze hier voorlopig nog wel even moet blijven hangen. Hier aangekomen kwam het berichtje vanuit Den Helder dat de Baardgrasmus er nog wel zit! Dat was meer dan goed nieuws. We maakten ons dagje op Texel gewoon af, om op de terugweg nog even langs de Nollen te rijden. De Zwarte Zeekoet bleek jammer genoeg niet in beeld te zijn, dus zouden we later terug komen.

De volgende stop was Ottersaat gevolgd door Dijkmanshuizen. Bij ottersaat was het één grote chaos, van alle kanten vlogen Grote Sterns en Visdiefjes voorbij met spieringen. De aanwezige Kokmeeuwen maakten hier goed gebruik van en doken als echte Jagers achter de sterns aan. In de groep visdiefjes zat nog een Noordse Stern en er kwamen een luidroepende Regenwulp en Lepelaar overgevlogen. Bij Dijkmanshuizen waren de aanwezige Kleine Geelpootruiter (Lesser Yellowlegs) en Poelruiter (Marsh Sandpiper) snel in beeld. De Geelpootruiter zat in een groepje van zes Kemphanen, terwijl de Poelruiter achter tegen het riet fourageerde. Ook de Kleine Geelpootruiter had ik al eens eerder gezien, op het Amstelmeer. Verder liepen hier aardig wat Rosse Grutto’s, Groenpootruiters en Oeverlopers. Ook een Bonte- en Kleine Strandloper zijn het vernoemen waard.

Paapje / Whinchat

Na wat gegeten te hebben bij de Robbenjager, wat nog een overvliegende Smelleken opleverde, gingen we richting de tuintjes. Op wat Grasmussen, Gekraagde Roodstaarten, Roodborsttapuiten, Kneutjes en een Paapje na was hier niet erg veel te zien. Wel vlogen er nog aardig wat Boerenzwaluwen richting Vlieland. Omdat we niet te laat de boot wilden pakken, reden we weer langzaam naar het zuiden toe. Een eerdere poging bij de Morinelplevieren (Eurasian Dotterel) leverde niks op, maar de vogels waren in de tussen tijd weer terug gevonden langs een zandweggetje. Deze mooie plevieren zaten lekker dichtbij en lieten zich goed bekijken. Rond half 4 kwamen we aan bij de laatste bestemming op het eiland, weer de NIOZ haven. Deze keer werkte de Zwarte Zeekoet mee en liet zich meteen leuk zien. Af en toe dook de vogel onder, waardoor hij een tijdje uit zicht was, maar na 10 minuten duiken bleef de vogel lekker dobberen.

Morinelplevier / Eurasian Dotterel

Zwarte Zeekoet / Black Guillemot

Nadat we de boot van 4 uur net hadden gemist, moesten we helaas een uur op de boot wachten. Maar om kwart voor 6 kwamen we dan eindelijk aan bij de Nollen, waar de Baardgrasmus een inkoppertje bleek te zijn. Terwijl ik kwam aanlopen zat de vogel 5 minuten helemaal open en liet zich van alle kanten goed zien. Helaas werd dit verpest door een Pimpelmees die de vogel elke keer weer wegpestte. Al met al een super geslaagde dag met weer een nieuwe soort als afsluiter!

Baardgrasmus / Subalpine Warbler

Back To Top