PAPUA NEW GUINEA

Southern Crowned Pigeon , Goura scheepmakeriSouthern Crowned Pigeon (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 2000, 1/25)

10 maart

Eindelijk is het dan zo ver, toch wel de bestemming waar ik het meest naar uit heb gekeken, Papua New Guinea, het land dat niet alleen bekend staat om zijn meer dan 850 talen, maar ook om de Paradijsvogels! ’s Ochtends vroeg landde we op de airport van Port Moresby waar Daniel Vikra ons oppikte voor een dag vogelen in Varirata en de PAU. Onderweg hier naartoe genoot ik weer van een totaal nieuw landschap en bij elke stop regende het nieuwe soorten. Al vrij snel kwam een droom uit en had ik mijn eerste paradijsvogels, een groepje Raggiana BoP schoot door de boomtoppen. Vrij snel hierna zag ik nog meer nieuwe familie’s in de vorm van New Guinea Friarbird, Hooded Butcherbird en Fawn-breasted Bowerbird. Voordat we het park inreden stond de teller al op meer dan 40 nieuwe soorten en in het park ging het niet veel anders: Papuan King Parrot, Barred Owlet-nightjar, Magnificent Riflebird, Brown-headed Paradise Kingfisher en véél meer. Hier zagen we ook de Hooded-Pitohui, 1 van de 2 vogelsoorten waarvan bekend is dat hij giftig is.

De laatste paar uurtjes van de dag brachten we door in de PAU, een universiteitsterrein waar het heel ontspannen vogelen was en waar alles weer nieuw voor op de lijst was. We reden meteen naar een klein vijvertje waar het wemelde van de (water)vogels. Soorten als Raja Shelduck, Comb-crested Jacana en Nankeen Nightheron lieten zich hier allemaal goed bekijken. Door het laagseizoen voor vogelaars, vanwege het weinige tot niet baltsen van de Paradijsvogels wordt er een stuk minder gevogeld en dat was een uitdaging voor het vinden van onze volgende doelsoort: de Papuan Frogmouth. Maar gelukkig was het Daniel die na een kwartier rondlopen toch 2 vogels had gevonden, een vrouwtje en juveniele vogel die op het nest op een dikke kale tak zaten. Nadat we nog een half uur bij een fruitboom hadden gepost voor alles wat er in en uit vloog begon het te regenen en reden we langzaam richting ons hotelletje met maar liefst 90 nieuwe soorten!

Papuan King Parrot , Alisterus chloropterusPapuan King Parrot (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 2500, 1/1000)

Brown-headed Paradise Kingfisher , Tanysiptera danaeBrown-headed Paradise Kingfisher (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 4000, 1/100)

Barred Owlet-nightjar , Aegotheles bennettiBarred Owlet-nightjar (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 800, 1/200)

Papuan Frogmouth , Podargus papuensisPapuan Frogmouth (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1000, 1/100)

11 maart

Als of we nog niet genoeg hadden gereisd, stond in de ochtend de volgende vlucht alweer gepland. Om 6 uur werden we afgezet bij het vliegveld van waar we via een tussenlanding in Daru richting Kiunga vlogen voor een 3,5 daags avontuur met Samuel Kepuknai, de enige gids die er in dit afgelegen gebied is. Hier aangekomen hadden we geen tijd te verliezen en sprongen we meteen in een Landcruiser richting Tabubil, een van de natste plekken op aarde met een gemiddelde regenval van 16 meter per jaar! Er ligt maar 1 ongeasfalteerde weg die dwars door de nog ongerepte regenwouden van dit deel loopt. Na ongeveer 2 uur rijden maakten we een korte stop bij een dam in de rivier waar we gelukkig vrij snel Salvadori’s Teal en Torrent Flyrobin in de scoop hadden staan. Soorten die midden op de dag over het algemeen vrij moeilijk te zien zijn. Na nog een fikse rit kwamen we aan op de laatste bestemming van de dag, Dublin Creek bij Tabubil, een van de weinige trails die in dit gebied die een paar 100 meter het regenwoud in lopen. Er viel niets van te merken dat we in een van de natste gebieden en het regenseizoen waren, want met een zo’n 35 graden en volle zon was er weinig activiteit bij de vogels. We besloten bij een open stuk te posten en wachten tot er iets in beeld zou komen of voorbij zou vliegen. Dit leverde uiteindelijk nog de nodige nieuwe soorten op waaronder een mooi mannetje Queen Carola’s Parotia die zich tegoed deed in een fruitboom. Tegen de avond liepen we nog een rondje door het dorp waar we een Papuan Frogmouth hoorden roepen en een Papuan Boobook vlak boven ons hoofd zagen zitten.

Hooded Pitohui , Pitohui dichrousHooded Patohui (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 3200, 1/8000)

Dwarf Koel , Microdynamis parvaDwarf Koel (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/8000)

12 maart

Na hevige regenval afgelopen nacht miezerde het nog steeds in de ochtend, maar we lieten ons niet uit het veld slaan en gingen weer richting Dublin Creek. Gelukkig werden we nu wel getrakteerd op betere waarnemingen van een paar mannetjes Parotia’s waarvan we er minimaal 4 zagen. Uiteindelijk stopte het na een uur met regenen en kwamen de vogels weer volop tot leven. Zo hield een vrouwtje Magnificent BoP ons een tijdje bezig voordat we haar mooi in beeld hadden en hebben we geprobeerd een roepende Greater Melampitta te vinden.

Na een vroege lunch reden we weer terug naar Kiunga waar we op een boot sprongen die ons met een 3 uur duurende tocht via de Fly rivier naar de Kwatu Lodge bracht. Tijdens deze tocht passeerden we de mooistse stukken ongerept oerwoud, snelstromende zijriviertjes en vlogen duifjes, papagaaien en kaketoes af en aan. Het hoogtepunt kwam echter in de schemer toen we de lodge naderde, 3 van mijn meest gewilde ‘reuze’ Southern Crowned Pigeons zaten hoog in de boom langs de rivier. Aangekomen bij de lodge op een van de meest afgelegen en gave plekken ter wereld hing er vrijwel direct een zwerm van 50 muggen om ons heen en hing de lucht vol met Flying Foxes. Nadat we onze tassen op onze ‘kamer’ hadden gezet gingen we terug de boot in voor een korte nachtvogelsessie. We gingen een stuk stroom afwaarts en lieten ons rustig zonder motor terugdrijven. Op een gegeven moment klonk daar de door dringende roep van een heuze Forest Bittern uit het bos en even later landde er een Papuan Frogmouth vlak voor ons op een dode tak. Terug bij de lodge genoten we van een heerlijk diner van droge rijst, noodles en een blikje tonijn terwijl we ons bloed doneerden aan de lokale muggen.

DP0A2192Spectacled Flying Fox (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 800, 1/5000)

Blyth's Hornbill , Rhyticeros plicatusBlyth’s Hornbill (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1250, 1/6400)

13 maart

Toen ik midden in de nacht buiten naar de toilet moest klonken er van alle kanten onbekenden geluiden, het echte wilde oerwoud gevoel! Om 4:00 toen we opstonden was daar nog geen verandering in gekomen, vooral insecten maakten oorverdovende geluiden, maar ook de Black-billed Brushturkey, Orange-legged Scrubfowl, Papuan, Marbled Frogmouth en Starry Owlet-nightjar droegen hun steentje bij. Geen van deze kregen we echter in de schijnwerpers, dus sprongen we tijdens de schemer weer de boot in op zoek naar laagland paradijsvogels. Niet veel later lagen we naar de prachtige Twelve-wired Bird of Paradise te kijken die boven op een uitstekende tak zijn balt uitvoerde. Mijn eerste echte baltsende BoP, iets om nooit meer te vergeten! Vanwege de hevige regenval stroomopwaarts stond het waterniveau in de riviertjes erg hoog en was het onzeker of we sommige trailtjes wel konden lopen. Gelukkig konden we de belangrijkste, de ‘King BoP’ trail wel lopen en liet de vogel zich ook prachtig zien en horen in een dichtbegroeide boomtop. Terwijl we de King aan het bekijken waren klonk plotseling de luide roep van de Red-bellied Pitta achter ons. Na een paar minuten geduldig wachten kwam ook deze prachtig voor ons langs hippen. De andere trails waren helaas onbereikbaar en konden we dus niet lopen, wat ons onder andere Little en Common Paradise Kingfisher kostte. Er zat dus niet veel meer op dan terug te gaan naar de lodge en daar een kort trailtje te lopen om vervolgens de boot terug richting Kiunga te pakken. Vanaf hier pakten we de auto richting een uitkijkpunt een aantal kilometer het dorpje uit waar er een mannetje en 2 vrouwtjes Flame Bowerbird over ons heenvlogen.

King BoP , Cicinnurus regiusKing Bird of Paradise (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/100)

Purple-tailed Imperial Pigeon , Ducula rufigasterPurple-tailed Imperial Pigeon (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 3200, 1/5000)

Back To Top