Regen(woud) op Java

Javan TrogonJavan Trogon (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/200)

2 maart

Na wederom een korte nacht met maar 2 uurtjes slaap werden we wakker van de regen die op het dak kletterde, welkom in het regenseizoen op Java, Indonesië. Na een snel ontbijt pakten we wat spullen bij elkaar voor een 2-daagse kampeertrip in het Gudung Gede National Park. Vanwege het slechte weer van de afgelopen dagen en het al 3 dagen vermissen van een paar wandelaars was de trail eigenlijk gesloten, maar door goede contacten van onze gids, Kahleb Jordan de Jakarta Birder, werd er een uitzondering gemaakt. Gewapend met poncho en paraplu begonnen we aan een natte wandeling van 5 uur de berg op. De eerste vogels die we zagen waren Hordfield’s Babblers, een soort waar we in Maleisië hard voor hebben moeten werken om te zien. Tegen al onze verwachtingen in ging het best aardig en zagen we nog redelijk wat nieuwe soorten in dit slechte weer. Boven bij de hot springs hadden we onze lunch onder een groot zeil en stond de teller al boven de 15 nieuwe soorten. Vanwege de aanhoudende miezer en regen die elkaar constant afwisselde heb ik mijn camera in de tent op 2200 meter laten liggen tijdens de middagsessie. En zoals verwacht zat er na een uur lopen zonder wat te zien plotseling een paartje Javan Trogons boven ons hoofd te roepen. Gelukkig zaten ze er nog, na een sprintje van 500 meter over de trail om mijn tas uit het kamp te halen. Hierna besloten we om maar rustig terug te lopen naar de tent om onze spullen uit te hangen om te ‘drogen’. Vlak voor de schemer werd het toch nog droog en liepen we wat verder om hoog om Chestnut-bellied Partridge en Javan Scops-owl te proberen. Helaas liet hier alleen de scops-owl zich goed horen, maar kregen we deze net als de partridge niet te zien. Terug gekomen bij onze tent werden we welkom geheten door 2 Javan Ferret-badgers die alle etensresten kwamen opeten.

Javan Farrot BadgerJavan Ferret-badger (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 16000, 1/30)

3 maart

Het was zowaar een heldere, droge ochtend toen we de rits van de tent opende, klaar voor een nieuwe dag. Eerst gingen we terug naar boven om de Javan Scops-owl nog een keer te proberen. Al vrij snel zag ik vanuit mijn ooghoek een Stink-badger tevoorschijn komen die zich even leuk liet zien voordat hij weer in de duisternis verdween. Opeens klonk daar een geluid waar we alleen maar op hoopte, een Javan Woodcock zat boven in een dode boom te roepen, maar vloog weer verder voor we hem in de kijker hadden. Persoonlijk had ik hem graag ook gezien, aangezien insecten in de oerwouden immers alle mogelijke geluiden maken. Helaas bleek later dat dit geluid toch echt van een roepende vleermuis te komen. Terwijl de schemer inmiddels was aangebroken ging al onze aandacht uit naar een roepende Javan Cochoa, waarvan we net een silhouet konden zien. En daar ging ik weer, rennend over de trail om mijn camera te halen. Wat een geweldige start van deze dag! Na het inpakken van de tent begonnen we aan de afdaling tot zo’n 1400 meter waar we deze nacht zouden kamperen. Tijdens deze afdaling hadden we kans op de door wegvangst schaarse endemische Rufous-fronted Laughingthrush waarvan nog 3 actieve familiegroepjes zijn. Ook deze soort werkte lekker mee en zagen we een groepje van 7 vogels. Toen we op de boardwalk aan het wachten waren op de Javan Hawk-eagle werd ik uit het niets aangevallen door een gigantische wesp en in mijn hand gestoken, wat een zorgde dat ik 3 dagen met een bokshandschoen heb rondgelopen. Gelukkig werd dit wel beloond en kregen we een geweldige show te zien van baltsende hawk-eagles. De truc van het laten liggen van de camera leek zijn vruchten af te werpen, want na vele pogingen voor de Spotted Grocias met camera was het bij de eerste zonder vrijwel direct raak een daar ging ik weer. Tegen de schemer zagen we bij de watervallen een mooie Sunda Forktail, dat er voor zorgde dat we alle Forktails deze trip hebben gezien! De dag werd natuurlijk weer afgesloten met een nachtsessie, maar alleen een Javan Frogmouth was zo vriendelijk om mee te werken.

Javan CochoaJavan Cochoa (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 16000, 1/20)

Rufous-fronted LaughingtrushRufous-fronted Laugingthrush (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 8000, 1/500)

Spotted CrociasSpotted Crocias (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 5000, 1/1000)

4 maart

Aangezien we nog een aantal nachtvogels op onze lijstjes misten stond de wekker weer lekker vroeg en liepen we om 4:00 al vogelend naar beneden. Op verschillende plekken langs de trail riepen er Javan Frogmouths en halverwege hoorden we onze eerste nieuwe soort, een Barred Eagle-owl. De laatste kilometer van de trail ging het opeens helemaal los met een Sunda Scops-owl, Salvadori’s Nightjar en roepende Javan Scops-owls en Javan Owlets. In het laatste beetje schemer zochten we bij de ingang naar een Sunda Thrush wat niet leek te gaan lukken, totdat er plotseling een vogel vlak naast me kwam zitten, maar ook direct weer weg schoot waardoor Arjan hem niet kon zien. Tijdens de poging om hem voor Arjan terug te vinden vond ik zonder het zelf door te hebben een nieuwe soort voor Java, een Siberian Blue Robin! In de botanical garden die aan het park grenst zagen we onder andere Pygmy Bushtit, Tawny-breasted Parrotfinch en Streaky-breasted Spiderhunter. Hierna gingen we richting een stukje beschermd mangrove in Jakarta, maar niet voordat we bij één van de smerigste stukjes slik langs de zee stopte om een paar Javan Plovers te bekijken. In het stuk mangrove hadden we 2 doelsoorten: Javan Coucal en Black-winged Starling, die zich beide mooi lieten bekijken. Als klap op de vuurpijl kwam er ook nog een adult mannetje Christmas Frigatbird over gevlogen! De 2 Sunda Teals en 20 overvliegende Milky Storks zijn naturlijk ook het vermelden waard. We hebben tijdens ons verblijf op het eiland erg geluk gehad met het weer en gaan met een volle checklist op weg naar Sulawesi!

Tawny-breasted ParrotfinchTawny-breasted Parrotfinch (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 3200, 1/160)

Black-winged StarlingBlack-winged Starling (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 3200, 1/4000)

Back To Top