Sprokkelen in Maleisië

DP0A6478Crested Fireback (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 800, 1/1000)

16 februari

Voordat Arjan en ik doorreizen richting de Filipijnen stonden er nog 5 dagen op het vaste land van Maleisië op het programma. Vanwege het succesvolle Borneo wisten we dat we hard moesten werken voor onze soorten. De eerste 1,5 dag staken we in Fraser’s Hill waar de zeldzame Malayan Whistling Thrush ons hoofdtarget was. Na een korte nacht stonden we in de ochtendschemer bij de telecomloop waar Thomas vd Es een paar dagen eerder een whistlingthrush had. Helaas was er geen enkel teken van de vogel, dus besloten we de Bishoptrail te lopen wat op 2 nieuwe Barbets na ook geen heel groot succes bleek te zijn. Hierna hebben we wat rond gereden en roadsite birding gedaan waarbij we af en toe weer wat binnen harkten. In de middag reden we naar de gap aan de voet van Fraser’s Hill waar Thomas onder andere een groepje Pin-tailed Parrotfinches in de bamboe had gezien. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat dit niet ging werken vanwege de harde wind en de hoge temperatuur. Met de ramen open rustig terug naar boven gereden en bij elke feedingflock gestopt wat ons nog Blue Nuthatch, Black en Malayan Laughingthrush opleverden, wat ons een hoop zoekwerk voor de volgende dag bespaarde.

DP0A5975Fire-tufted Barbet (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1600, 1/500)

17 februari

Voor de eerste schemer stonden we weer op de telecomloop om een laatste poging te wagen voor de Malayan Whistling Thrush, maar dit mocht niet baten. Vervolgens meteen weer de auto in om bij de gap de parrotfinches nogmaals te proberen. De wind was echter alleen maar toegenomen en dit bleek een kansloze missie te worden. Niet veel later reden we dus weer terug richting het hotel om onze spullen op te halen, maar niet voordat we nog een laatste stop maakten om de prachtige Marbled Wren-babbler te proberen. Er werd voorzichtig een tape afgespeeld waar niet op gereageerd leek te worden, dus Jelmer en Arjan liepen alweer een stuk verder, totdat de vogel plotseling luidkeels begon te roepen. Jammer genoeg hebben we hem alleen een aantal keer zien scharrelen of wegschieten en niet mooi in de kijker gehad. Het warmste deel van de dag werd weer gebruikt om naar de volgende bestemming te rijden, Taman Negara aan de kant van Merapolh. Dit bos heeft veel secondairy ondergroei wat weer een aantal soorten huisvest die we nog nodig hebben zoals flowerpeckers en spiderhunters. Het was hier zeer aangenaam vogelen aangezien je het park niet met de auto in mag en er verder niemand anders aanwezig was. We eindigden de dag met een heerlijke avondsessie in het bos die Reddish Scops Owl, Gould’s en Blyth’s Frogmouth opleverde.

DP0A5858Silver-eared Mesia (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1000, 1/400)

DP0A6062Streaked Spiderhunter (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1600,1/400)

18 februari

Nog een laatste ochtendsessie in dit deel van het gebied voordat we weer verder reden naar de andere kant van Taman Negara. Het begon goed met een mooie Green Broadbill die zich leuk liet bekijken bij de ingang. Het was lekker vogelen onder een aangename temperatuur. Na een paar kilometer klonk plotseling de herkenbare roep van een Garnet Pitta, maar helaas vrij ver van het pad af. Niet veel verder hoorden we de roep van de Malayan Banded Pitta, die vanwege de vele roepende cicades lastig te lokaliseren was. In verband met de tijd liepen we weer langzaam terug naar de uitgang, totdat de Garnet Pitta plotseling een stuk dichterbij het pad riep. Na even geprobeerd te hebben deze naar ons toe te lokken, zonder succes, hoorden we de gave en onmiskenbare roep van de met uitsterven bedreigde Helmeted Hornbill. En na een paar minuten stonden we door de scoop naar deze prehistorisch uitziende Hornbill te kijken. Na een 4 uur durende autorit stonden we aan de andere kant van een van de oudste bossen in Kuala Tahan waar het duidelijk een stuk toeristischer was. Nadat we met een bootje de rivier waren overgestoken en ingecheckt waren, liepen we een klein verkennisrondje rondom het kamp. Bij een van de uitkijktorens kwamen we Thomas vd Es en zijn vriendin Cindy tegen waarmee we in de avond een hapje aten op een floating restaurant.

Whiskered TreeswiftWhiskered Treeswift (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 1250,1/400)

image2Helmeted Hornbill (Arjan Dwarshuis)

19 februari

Een half uur voor de schemer liepen we over een trail om wat verder van het kamp te kunnen vogelen tijdens de zonsopkomst. Dat leek ons een goede strategie voor Rail Babblers, pheasants en pitta’s. Tijdens de schemer hoorden we al een Collared Banded en Banded Kingfisher roepen wat veel goeds leek te beteken. Een stukje verderop liepen we weer tegen een target aan die we nog niet hadden gezien: Black-throated Babbler. De temperatuur liep snel op en er was weinig leven in de brouwerij op vogelgebied, dus keerden we na 6 kilometer weer om. Het hoogtepunt van de terugweg was wel een roepende Malayan Peacock Pheasant, maar na een passerende boot leek hij in alle stilte verdwenen te zijn. Verder hoorden we nog een Large Wren-babbler en Black Magpie en hadden we nog een leuke feedingflock. Na de lunch hielden Sander en ik een kleine siësta en liepen een beetje rond over de boardwalks in de buurt van de lodge. Dat leverden 4 prachtige Crested Firebacks op, 2 mannetjes en 2 vrouwtjes die niet veel onder doen voor de mannetjes. Toen Arjan en Jelmer terug kwamen bleken we een verkeerde beslissing gemaakt te hebben, want ze hadden een hele waslijst aan goede soorten gezien, zoals Railbabbler en Blue-winged Pitta.

Black-throated BabblerBlack-throated Babbler (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 6400, 1/125)

Raffles's MalkohaRaffles’s Malkoha (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 6400, 1/8000)

20 februari

Alweer onze laatste dag in Maleisië en Arjan en ik zitten op het moment met een biertje op het vliegveld te wachten op onze vlucht naar de Filipijnen en nemen de afgelopen 2 weken door. Vanochtend stond Thomas om 7:00 voor de deur om 2 uurtjes met ons mee te lopen, voordat zij ook naar hun volgende bestemming vertrokken. Na een kort ontbijt kwamen we terug bij ons hostel om de deur op slot te doen toen we totaal onverwachts werden opgewacht door een prachtige Blue-winged Pitta. We hadden nog geen 2 stappen op de boardwalk gezet of we hadden eindelijk een Black Magpie in de kijker. Om de hoek zat er een vrouwtje Crested Fireback in een boom te slapen en liepen er nog 3 mannetjes en een vrouwtje rond. Aangezien we niet heel veel tijd hadden liepen we hierna meteen door naar de plek waar gister de Railbabbler zat. De vogel zat al druk te roepen, maar had geen zin om zichzelf te laten zien. Na Thomas gedag gezegd te hebben liepen wij de trail nog verder af wat nog een schaarse en fraaie White-necked Babbler opleverde en konden we eindelijk een Horsfield’s Babbler bijschrijven. In de laatste uurtjes van de dag hebben we rondgelopen in Kuala Selangor voor een paar mangrove soorten en waar we voor de schemer een Large-tailed Nightjar zagen jagen.

Large-tailed NightjarLarge-tailed Nightjar (Canon 7d mk2, Canon 100-400 mk2 – ISO 2500, 1/200)

Back To Top